CRV kembar pertama di Malaysia??

Monday, 19 February 2018


Petang nie rasa terdetik nak share kisah kembar CRV cik gebus. Sebenarnya CRV cik gebus nie ade kembar. Nie bukan setakat kembar biasa2 tau. Baik dari segi warna , CC kereta cuma no plat jer berbeza. Itu pun berbeza satu nombor jer.

Jom kita tengok kembar CRV cik gebus. Jeng2

Pandangan dari belakang. Cuba teka yang mana satu cik gebus punya?

 Crv kembar jalan2 di aeon mall semalam.

Pandangan dari hadapan. Ader sorang adik dan sorang abang.

Untuk pengetahuan korang CRV satu lagi tu milik kakak ipar cik gebus iaitu che sue. Kami beli sekali dan register nombor sekali di kelantan. Rezeki dapat nombor beza 1 angka jer. Dalam group CRV kamilah satu- satunya CRV kembar Malaysia.

Korang ader lagi nak join next kembar??

Lahirnya Ayra Berat 4.25kg... Sekarang???

Sunday, 18 February 2018



Alhamdulillah pada 30.6. 2016 lahirnya seorang puteri ke 3 cik gebus.Nur Ayra Damia nama diberi. Nurse bagitau baby ayra catat rekod kelahiran pada harini ini kerana mengalahkan berat baby lain.


Sebelum tu cik gebus nak belanja gambar paling besar ayra. Memang wow sangat..


   Berat ayra yang paling besar pada masa nie

Bulan berganti bulan berat ayra makin naik. Cik gebus dah naik risau.  Pipi pun dah jadi tepung gomok dah. 

   Ayra masa nie umur 5bulan. Berat 8 kilo

Even ramai yang cakap suka tengok baby ayra bambam camnie tapi cik gebus sian kat dia tengok merangkak sekejap pun macam dan cepat mengah. Yang masa nie paling kesian cik gebus tengok. Bukan jer syahmi tak larat nak angkat, ayra pun tak larat jugak nak angkat badan dia sendiri.

                Berat ayra 6bulan 9.1 kg

                

Masa nie cik gebus dah dapat warning dari nurse untuk pantau pemakanan ayra. Ayra pun dah dapat surat untuk dirujuk kepada pakar pemakanan. Berat ayra masa nie atas border line jer untuk masuk kategori obesiti. Jumpa dengan pegawai pemakanan beliau sarankan ayra untuk tidak amalkan lagi makan nestum dan nasihatkan untuk buat nasi bubur. Teruskan breastfeeding seperti biasa. 

                    Berat ayra 7bulan 11kg

Alhamdulillah Ayra konsisten ikut cara pemakanan yang nurse ajar dan dalam masa sama aktif jugak merangkak dan berjalan. Harini hari injection ayra satu tahun.Jom kita tengok berapa dah berat terkini ayra.


               Berat ayra 1thn 5hari 12.5kg

Masa nie walaupun berat naik tapi kalau dikira dari BMI ayra dah bebas dari obesiti. Sebabnya tinggi ayra bole cover berat. So takder masalah. Tapi nurse pun memang suruh cik gebus pantau lagi la dari segi pemakanan ayra.



 Berat Ayra 1 tahun 6bulan 12.5kg

Alhamdulillah berat ayra masa nie kembali normal.  Beratnya hampir sama pada usia ayra setahun. Yeayyyyy


Now,semasa artikel ini ditulis  umur ayra sekarang dah masuk 1 tahun 8bulan. Sekarang ayra makan semua makanan yang cik gebus makan. Cik gebus dah tak amalkan ayra bubur nasi tapi apa yang cik gebus makan tu cik gebus suapla kat ayra. Tidak dinafikan memang ayra nie suka makan. Tak dapat mainan takper lagi bagi dia tapi tak dapat makanan memang menangis la.


Gambar terbaru ayra yang sempat cik gebus sempat  snap masa nak ambik kakak zara masa balik sekolah. Bila dah dapat berat ideal sekarang ayra dah makin aktif berlari,memanjat dan tidak mengah seperti dulu lagi. 

Sekian coretan cik gebus. Nanti ader masa terluang cik gebus share lagi okesss..

Nasi Dagang Sohor Kg Atas Tol





Nasi dagang memang tak boleh di pisahkan dengan orang negeri Terengganu.

Tapi dalam banyak2 nasi dagang yang ader di negeri Terengganu ader satu tempat cik gebus nak share nasi dagang viral paling sedap sekali setakat ini. Lokasinya ialah di Kampung Atas Tol.   

Sebenarnya nasi dagang viral nie sebelah kg cik gebus jer. Tapi biasala orang cakap kalau dekat tu jarang pulak dapat makan kat situ. Biasanya memang tiap kali balik kampung ayah cik gebus la jadi mangsa beratur. Tapau jer biasanya. Tapi hari nie terdetik rasa nak pergi terus makan kat sana. Rasa dah awal sampai tapi tengok gambar bawah nie dah ramai dah orang kat kedai.

Haaa..nie orang beratur nak bungkus pun ramai jugak.


Apa yang menariknya nasi dagang ini ialah dari segi tekstur nasi yang lembut dan kuahnya pun sesedap rasa. Makanan sampingan lain yang ader adalah keropok dan ketupat



Selain dari itu,air tea buih madu pun menjadi tarikan pengunjung untuk datang ke situ.



Kalau korang nak datang biasanya memang kena book tempat dulu lepas tu baru beratur untuk order makan. Sebab tempat duduk memang biasanya penuh.

 Tapi yang bestnya jarang la yang duduk makan di situ nak berborak lama sebab nak bagi laluan kepada orang lain nak duduk pulak. Tu memang cik gebus respect sangat.
Tadi pun cik gebus pergi seawal pukul 7 dah sampai sana. Pergi sana kereta pun dah banyak tapi alhamdulillah rezeki terus dapat tempat duduk.

Dari segi harga pula boleh dikatakan sangat available la. Tadi cik gebus makan dengan adik beradik :-

- nasi dagang 4 pinggan.
- Tea tarik 4 cawan
- Tea buih madu 2 gelas ( saiz kecil)
- keropok lekor 9batang
- ketupat 2 ketul
- Tapau lagi 4 bungkus nasi dagang
Total semua sekali rm59.

Memang puas  hati sangat. So korang yang berkira2 nak pergi nie cik gebus share location nasi dagang Atas Tol. Ia berdekatan dengan Sek Men Keb Sultan Mansor.
Boleh klik location untuk imej lebih jelas. 



Okes setakat ini dulu coretan cik gebus sepanjang cuti2 hari raya cina nie. Next kita sambung lagi. Bubye..

Nice View Pantai Pulau Kekabu

Friday, 16 February 2018


Cik gebus nak share tempat menarik kalau korang balik kampung atau bercuti di kuala terengganu. Semalam cik gebus sempat pergi kat pantai ni dengan adik beradik cik gebus.

              Nie haa nama penuh pantai.

Pantai ini terletak di Marang, bersebelahan dengan masjid Marang. Kalau korang memang berhajat nak bawak anak2 mandi atau main2 air kat sini jangan lupa bawak air spare untuk bilas yer. Sebab biasalah nie pantai bukan waterpark. Air bilas memang tak disediakan.
Tapi kalau korang nak terus balik basah2 camtu pun boleh jugak.hehe.Balik terus mandi kat rumah.

Jom kita cuci mata gambar yang  cik gebus sempat rakamkan.

                       View dari atas bukit


           Ayra pun nak main air jugak


                      Ayah ngah dan ayra


Syahmi yang sangat excited main dengan air.


             4 sepupu landing dalam air

Fuhh, cik gebus pun lama tak main air pantai. Sempatla main air dengan bebudak nie. Pantai nie boleh dikatakan selamat nak mandi berbanding pantai batu buruk. Tapi kalau boleh memang kita kena pantau la. Nie pun 2 orang pantau berbudak ni mandi.  Cik gebus pun ambik side hujung jer suruh bebudak nie mandi.

Ok kalau korang nak pergi bole klik sini untuk location :-


Insyaallah next time balik kampung boleh repeat datang lagi.
Sekian entry cik gebus untuk harini.


Bantal Hotel Phd 3bj rm100???


Pagi semua..
Sekarang cik gebus odw nak balik kampung. Sempat la update beberapa entry dalam kereta nie.

Cik gebus nak update satu lagi bantal hotel tapi harga memang berbaloi untuk dimiliki. Inilah dia bantal hotel jenis phd.


Yang bestnya harga bantal hotel jenis phd nie memang mampu milik iaitu belian 3bj dengan harga rm100 sahaja



Untuk pengetahuan anda semua bantal hotel phd nie banyak di guna untuk hotel bertaraf 3 bintang. Even 3 bintang kualiti gred adalah untuk keluaran bantal hotel.

Jom miliki sekarang bagi yang nak berminat dengan bantal hotel phd ini.

Cik gebus 013 9220486

Cik gebus 013 9220486

Cik gebus 013 9220486